Vacature: Postdoctoraal onderzoeker Onderwijswetenschappen

Postdoctoraal onderzoeker Onderwijswetenschappen

Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen – Afdeling Pedagogische en Onderwijswetenschappen

Publicatiedatum:   13 september 2018
Opleidingsniveau:  Gepromoveerd
Salarisindicatie:      €3.545 tot €4.852 bruto per maand, op basis van 38 uur per week
Sluitingsdatum:      30 september 2018
Functieomvang:     22.8 uur per week
Vacaturenummer:   18-545

De afdeling Pedagogische en Onderwijswetenschappen (POW) is verantwoordelijk voor het onderwijs en onderzoek in de pedagogische en onderwijswetenschappen van de UvA. Medewerkers van de afdeling participeren in het College of Child Development and Education (bacheloronderwijs pedagogische wetenschappen, onderwijswetenschappen en Universitaire Pabo van Amsterdam (UPvA), de Graduate School of Child Development and Education (masterprogramma’s pedagogische wetenschappen, onderwijswetenschappen, lerarenopleiding en PhD-opleiding), het Research Institute of Child Development and Education (pedagogisch en onderwijskundig onderzoek) en Research Priority Area Yield (multidisciplinair onderzoek naar de menselijke ontwikkeling).

Wij zoeken een kandidaat voor de functie van Postdoctoraal onderzoeker.

De onderzoeker zal deel uitmaken van de programmagroep Onderwijskunde. Binnen deze groep wordt onderzoek gedaan naar de invloed van onderwijsbeleid, schoolorganisatie en leeromgeving op de kwaliteit van onderwijsleerprocessen. Het programma wordt gekenmerkt door aandacht voor de verwevenheid van vraagstukken op het microniveau van leerling en leraar, het mesoniveau van de schoolorganisatie en het macroniveau van onderwijssysteem en -beleid. Kenmerkend is ook een focus op sociale en maatschappelijke vraagstukken. De programmagroep Onderwijskunde streeft ernaar bruggen te slaan tussen onderwijstheorie en onderwijspraktijk. Veel onderzoek vindt daarom plaats in nauwe samenwerking met leraren, schoolleiders en besturen.

Project beschrijving

Wij zoeken een kandidaat voor de coördinatie en uitvoering van een langlopend praktijkgericht NRO-project: ‘Diversiteit in de klas leren benutten’. In dit project onderzoeken leraren en onderzoekscoördinatoren van vijf basisschoolbesturen en onderzoekers van drie kennisinstellingen gezamenlijk hoe leraren diversiteit in de klas kunnen (leren) benutten voor het creëren van een inclusieve leeromgeving. De eerste fase van het onderzoek richt zich op theoretische verdieping en het inventariseren van good practices. In de tweede fase wordt een professionaliseringsaanpak ontwikkeld en uitgeprobeerd die beoogt de competenties van leraren op het gebied van (super)diversiteit in de klas te vergroten. In de derde fase wordt deze geëvalueerd.

Het project zal worden uitgevoerd in nauwe samenwerking met de Werkplaats Onderwijsonderzoek Amsterdam.

Taken

- Coördineren van de projectwerkzaamheden (o.a. organiseren bijeenkomsten en monitoren projectvoortgang);

- uitvoeren, in samenwerking met de andere projectdeelnemers, van onderzoek:

 • literatuurstudie;
 • ontwerpen vragenlijst en interviewleidraden;
 • gegevens verzamelen en –analyseren (vragenlijst en interviews);
 • rapporteren in praktijkgerichte publicaties (o.a. praktijkboeken) en wetenschappelijke publicaties;

- verzorgen, samen met andere projectdeelnemers, van presentaties op praktijkgerichte en wetenschappelijke congressen en bijeenkomsten.

Profiel

Je beschikt over:

 • een afgeronde dissertatie in de onderwijswetenschappen, pedagogische wetenschappen, psychologie of sociologie;
 • kennis van de praktijk van het basisonderwijs;
 • uitstekende onderzoeksvaardigheden blijkend uit publicaties in internationale tijdschriften;
 • ervaring met zowel kwalitatief als kwantitatief empirisch onderzoek;
 • affiniteit met het onderzoeksterrein van het project;
 • uitstekende mondelinge en schriftelijke vaardigheid;
 • goede communicatieve, sociale en organisatorische eigenschappen.

Daarnaast ben je een enthousiasmerende bruggenbouwer die zich kan verplaatsen in de verschillende werelden van onderwijswetenschap en onderwijspraktijk.

Wat bieden we jou?

Een uitdagende werkplek met afwisselende werkzaamheden en voldoende ruimte voor eigen initiatief en ontwikkeling bij een inspirerende organisatie. We koesteren de onderzoekende geest en het doorzettingsvermogen en geven je de ruimte om door te vragen. Veelkleurig, eigenzinnig, dynamisch, internationaal georiënteerd en ambitieus zijn typische eigenschappen van UvA-medewerkers. Werken bij de UvA betekent werken in een kritisch, onafhankelijk, creatief, innovatief en internationaal klimaat, met een open sfeer en een sterke betrokkenheid bij Amsterdam en de (internationale) samenleving.

Inlichtingen

Heb je nog vragen of wil je meer weten? Neem dan contact op met:
prof. dr. Monique Volman

Meer weten over werken bij de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen? Kijk op onze:
website

Aanstelling

  Het betreft een tijdelijke aanstelling van 22.8 uur per week voor de duur van een jaar. Bij ongewijzigde organisatorische ontwikkelingen, positieve beoordeling en voldoende formatieruimte is de intentie om het dienstverband daarna nog tweemaal met een jaar te verlengen (totale duur van deze aanstelling op het project is 3 jaar). Het salaris bedraagt, afhankelijk van opleiding en relevante werkervaring, minimaal €3.545 en maximaal €4.852 bruto per maand bij een volledige aanstelling van 38 uur per week (conform schaal 11, Cao Nederlandse Universiteiten). Daarnaast bieden we een uitgebreid pakket secundaire arbeidsvoorwaarden, waaronder een ruime vakantieregeling en een eindejaarsuitkering en vinden we het belangrijk dat je jezelf blijft ontwikkelen en professionaliseren. We hebben hiervoor uitstekende studie- en ontwikkelingsmogelijkheden.

  Sollicitatie

  Als werkgever handhaaft de UvA een beleid van gelijke kansen. We vinden diversiteit belangrijk en zetten ons volledig in om een plek te zijn waar iedereen zich thuis voelt, ongeacht afkomst, huidskleur of overtuiging. We koesteren de onderzoekende geest en het doorzettingsvermogen en laten de ruimte om door te vragen. Bij ons vormen nieuwsgierigheid en creativiteit de heersende cultuur.

  Herken je je in het profiel? Dan zien we jouw brief en gedetailleerd cv graag tegemoet.

  Je kunt je sollicitatie tot en met 30 september 2018 richten aan Monique Volman, voorzitter van de sollicitatiecommissie, via onderstaande link. #LI-DNP

  Wij stellen acquisitie niet op prijs